Upravljanje novčanim tokom

Gotovina i ostali troškovi brzo će postati kritični ako se utječe na poslovanje i proizvodnju, dok trošak zaposlenika i ostali troškovi ostaju fiksni.

UPRAVLJANJE NOVČANIM TOKOM U VAŠEM POSLOVANJU

Poduzeća bi trebala pripremiti projekcije novčanog toka i obrtnog kapitala, prikazujući scenarije dobiti i gubitka, bilance i novčane tokove s različitim stupnjevima prekida.

Pretpostavke mogu uključivati: smanjen kapacitet, nepristupačnost ili ograničenost nekih dijelova poslovanja i promjena dužine trajanja određenih procesa. Važno je redovito pregledavati kako bi se upravljalo rizikom likvidnosti.

Ovisno o razini pričuve i izloženosti sektora, možda ćete trebati razgovarati o zaduženjima, odgodama velikih financijskih troškova, očekivati probleme s ugovorima i dogovorima s dobavljačima i iznajmljivačima prostora.

LANAC OPSKRBE

Poduzeća moraju ispitati svoj ekosustav kako bi utvrdili gdje su ranjivi. Lanci opskrbe već su se promijenili nakon događaja u Kini. Tvrtke bi trebale imati u vidu moguća kašnjenja u isporukama jer se zalihe u lukama i kontejnerima polako troše, posebno one sezonske.

PREDVIĐANJE POTRAŽNJE

Sezonalno poslovanje može značajno utjecati ako se poremećaji podudaraju s potražnjom, što rezultira prekomjernim kapacitetom ili viškom zaliha. Da bi se smanjio rizik, trebalo bi razmotriti fleksibilne aranžmane o kupnji i osoblju.

Poduzeća koja posluju s kupcima (B2C) trebaju očekivati ​​da će, kako potražnja opada, kupci možda htjeti odgoditi velike financijske obveze i kupovine te će se teže obvezati na aktivnosti za koje nisu sigurni da će se dogoditi. Budući da se potrošači mogu ponašati drugačije tijekom turbulentnog razdoblja koje trenutno znači društveno distanciranje i čest rad na daljinu, to bi se trebalo uzeti u obzir kod predviđanja potražnje.

Tvrtke koje primarno posluju s drugim poduzećima (B2B) trebaju pogledati svoju bazu klijenata kako bi identificirale potencijalne probleme u pogledu prodajnih kanala, zaliha i naplativih računa uz održavanje postojećih odnosa s kupcima.

MODELI USLUGE

Kritične aktivnosti, ključni kupci i temeljni ljudi mogu se prepoznati organizacijskom procjenom učinka. Treba istražiti alternativne mogućnosti pružanja usluga, na primjer, kućnu dostavu ili usluge u kući.

Uprava će također trebati osigurati razumijevanje uvjeta i odredbi ugovora o zaposlenima i dogovoriti se o tome kako žele surađivati ​​sa svojom radnom snagom ukoliko to bude potrebno.

Poduzeća će možda trebati ugovoriti i angažirati dodatno ili alternativno osoblje ili dobavljače ako njihova redovna radna snaga nije dostupna, s obzirom da bi outsourcing tamo gdje je potrebno mogao pomoći u ovoj situaciji. Neki su sektori već osjećali utjecaj širenja virusa, poput putovanja i turizma, i onih ovisnih o operacijama ili opskrbnom lancu iz Kine i sjeverne Italije.

Važno je da kao vlasnik tvrtke shvatite mogući utjecaj tih rizika na vaš novčani tok i planirate pripremu akcijskih planova za ublažavanje posljedica krize na vaše poslovanje.

JAVITE NAM SE

Ako niste sigurni u svoj novčani tok i utjecaj koji bi COVID-19 mogao imati na njega, ne ustručavajte se kontaktirati nas!