Bee Sustainable – Mazars

Novi projekt za podizanje svijesti o važnosti pčela

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane, točnije oni obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara, procijenila je Međuvladina znanstveno-politička platforma bioraznolikosti i ekosustava (IPBES).

Zašto pčele

Mazars je financijska kompanija koja djeluje i pruža usluge revizije, savjetovanja i računovodstva, no vrijednosti i pristupi koje promiče i živi su daleko opsežnije. Pristup koji nas čini drugačijima se sastoji od stručnosti, besprijekorne integracije, uravnotežene perspektive i društvene odgovornosti. U svemu tomu na neki način vidimo sličnost s pčelama, posebnim bićima koja ne rade samo posao izrade meda, već svaki pčelin dan, put i zadatak je od iznimne važnosti za život na zemlji. Stručne su u onome što rade, besprijekorno integrirane u prirodu, žive i razvijaju svoju košnicu, odnosno malu zajednicu. Uravnotežuju perspektivu jer kombiniraju samostalni rad kroz oprašivanje i timski rad kroz zadatke u košnici, a naposljetku daju svoj doprinos u konačnom proizvodu. Društveno su odgovorne, pridonose svakim svojim letom, ne zagađuju put kojim su prošle i  svakodnevno rade kao kotačići za sigurnu i zdravu budućnost. To im ne smijemo uskratiti, već poticati tu njihovu prirodnost, cijeniti doprinos i pružiti im više, makar kroz male korake i donacije.

Naš doprinos

Brigom za okoliš i pomaganjem socijalno ugroženima u isto vrijeme, odlučili smo doprinijeti održivosti pčela kroz obilježavanje Dana pčela 20. svibnja i održivosti OPG-ova pogođenih potresom na području Petrinje i Gline. Uz pretrpljenu materijalnu štetu životnih prostora, pretrpili su i štete na radnim prostorima, opremi i alatima.

Uslijed potresa „Košnice su se prevrnule i otkotrljale niz padinu, onda je pala kiša pa su se natopile vodom. Poslije je pao i snijeg“, prisjetila se tih teških dana Marijana, vlasnica OPG-a Radošević dok u OPG-u Rožić, vlasnik Stjepan kaže da mu je stradalo 80 društava pčela. ​OPG Krajačić je naš treći OPG kojem je bila potrebna pomoć, a također su pretrpjeli velike štete uslijed potresa i vremenskih nepogoda, od 70 košnica izgubljeno je njih 30.

Ovim domaćim OPG-ovcima smo odlučili donirati:

  • 3 paketa pčela AŽ nukleus sedamokvirni 
  • sublimator za oksalnu kiselinu ​za liječenje pčela
  • 500 kilograma šećera za prihranu pčela

Simboličnim sredstvima omogućena je veća proizvodnja meda i više pčela koje će i dalje oprašivati naše livade.

Priče pčelara

Priče i anegdote ovih vrijednih ljudi iz OPG-ova nadahnule su naš tim koji je bio na terenu i uručio im donacije. Vlasnica OPG-a Radošević, Marijana je na pitanje „Što vam je najdraže kod posla s pčelama“ instantno odgovorila – med, dok je gospodin Stjepan iz OPG Rožić istaknuo kako je prva generacija svog poslovanja jer je spojio dvije ljubavi – boravak u prirodi i druženje s pčelama. Vlasnik OPG-a Krajačić je na isto pitanje kazao kako je za njega društvo pčela zapravo savršeno društvo, savršena organizacija od postanka svijeta - svaka pčela ima svoje zadatke ovisno o spolu i dobi.

Naši akteri ove lijepe Bee sustainable priče su po mnogo čemu i popularni u svom kraju. OPG Radošević je višestruko nagrađivan raznim priznanjima, a kao najdražu nagradu ističu Zlatnu pčelu za svoj med od metvice koja je simbol izvrsnosti. OPG Rožić se pak, ponosi svojim proizvodnim procesom koji je u cijelosti ekološki, a samim time se odvaja od kako on kaže, komercijalnih pčelara svojim drugačijim pristupom i opremom. Gospodin Željko Krajačić nam je pokazao svoje "Brončane pčele" za med od bagrema i cvjetni med.

Independent thinking, collective purpose

Nedvojbeno je kako ova mala OPG društva zajedno sa svojim pčelama koje svakodnevno obilaze i njeguju imaju zaista poseban značaj u našem društvu. Svojim radom i proizvodom svakodnevnog truda imaju zaista collective purpose, kao što je i jedna od Mazarsovih omiljenih izreka i vodilja kroz poslovanje. Mazarsu je u isto vrijeme zadovoljstvo i dužnost brinuti kako svoje dionike poslovanja, tako i aktere iz okoline bez kojih naš svijet ne bi bio isti.

I za kraj, što smo naučili od pčela? Rad, red i disciplina uvijek daju dobre rezultate!