Ulaganje u regiju Srednje i Istočne Europe: Izvještaj o M&A aktivnostima 2022. / 2023.

Početak 2022. najavio je turbulentnu godinu i za europsko i za globalno tržište, otkako je Rusija 24. veljače pokrenula invaziju na Ukrajinu. Trendovi koji su već bili u igri 2021., rastuća inflacija i viši troškovi zaduživanja uvelike su pojačani. Rat je pokrenuo šokove u opskrbi, posebice na veleprodajnom tržištu plina.

U međuvremenu, nametanje gospodarskih sankcija Rusiji dodatno je zakompliciralo transakcijsku aktivnosti i realizaciju kupoprodaje društava. U tom kontekstu, uska grla u lancu opskrbe, nedostatak radne snage i utjecaj pandemije nastavili su usporavati rast.

Teško da su transakcijski uvjeti ikad bili izazovniji. Ipak, kao što naše izvješće otkriva, negativan utjecaj na aktivnosti spajanja i preuzimanja u regiji srednje i istočne Europe bio je puno manje izražen nego što su se mnogi u početku pribojavali. Zapravo  i s izuzetkom 2021., koja je bila donekle neuobičajena rekordna godina za spajanja i preuzimanja, broj transakcija i njihova ukupna vrijednost u 2022. dosegnuli su nove vrhunce u srednjoj i istočnoj Europi.

Preuzmite izvještaj

Ključno:

  • U CEE regiji registrirano je 846 transakcija s ukupnom vrijednošću od 38.9 mlrd. €/EUR
  • Vrijednost transakcija zabilježena u CEE 2022. veća je od bilo kojeg ukupnog godišnjeg iznosa osim onog objavljenog 2021., premašujući 38,6 mlrd. €/EUR iz 2016.
  • Središnja i istočna Europa nisu bile jedine koje su se suočavala s problemima spajanja i preuzimanja. Svi su dijelovi svijeta bili pogođeni, čak su i napredna gospodarstva zapadne Europe i Sjeverne Amerike pretrpjela oštrije padove godišnjeg broja transakcija i vrijednosti.
  • Središnja i istočna Europa i dalje snažno privlači međunarodna ulaganja. Ukupni udio transakcija spajanja i preuzimanja u regiji koje uključuju prekogranične investitore porastao je na 64% u 2022., što je četiri postotna boda više u odnosu na prethodnu godinu i lako najveći udio od 2015. godine.
  • Posebno je zanimljiv interes investitora za Adria regiju (Slovenija, Srbija, Hrvatska, BIH, Crna Gora, Sj. Makedonija, Albanija, Kosovo) gdje je bilo skoro 40 velikih transakcija s vrijednošću iznad 5 milijuna EUR. Posebno se ističe ulaganje Entain Grupe u kupnju Supersporta, što je ujedno i jedna od 10 najvećih transakcija u CEE regiji.
  • Aktivnosti u području private equity oslabile su nakon rekordnog broja transakcija u 2021., s padom broja transakcija od 31% na godišnjoj razini. Vrijednost je još više pala, za 66%, s ukupnom vrijednošću od 3,4 milijarde eura u 2022. u usporedbi s 9,9 milijardi eura prethodne godine.
  • Broj transakcija u 2022. održao se izuzetno dobro prema povijesnim standardima. Broj ulaganja private equitya u 2022. i dalje je jedan od najvećih zabilježenih u srednjoj i istočnoj Europi, s ukupno 97 transakcija, što je zasjenilo bilo koji godišnji iznos između 2015.-2020.

 Regija nastavlja nuditi kvalitetne prilike za konsolidaciju malih i srednjih poduzeća u industrijama koje sežu od zdravstva i turizma (ponekad zajedno) do proizvodnje i tehnologije. Ovo je poglavito slučaj i po pitanju obiteljskih firmi, gdje se u narednih par godina očekuje velik broj investicijskih prilika.

2023. sigurno će biti godina puna izazova. Ali nasuprot tome su kvaliteta poslovanja u regiji, kreativnost poduzetnika i kontinuirana potpora EU-ovog instrumenta za otpornost i oporavak, koji je vrijedan više od 100 milijardi eura, a namijenjen je 12 zemalja srednje i istočne Europe koje su članice EU. Ovo, kao i zdravi temelji regije CEE, sugeriraju da postoje dobri razlozi da budemo relativno optimistični u pogledu godine koja je pred nama.