Mazars Central and Eastern European tax guide 2022

Mađarski ured Mazarsa objavio je po deseti put svoj regionalni porezni vodič, koji predstavlja snimke i usporedne grafikone poreznih sustava 22 zemlje Srednje i Istočne Europe za 2022. godinu.

Vodič sadrži aktualne informacije o oporezivanju u 22 europske zemlje, uključujući troškove rada, oporezivanje dobiti poduzeća i transferne cijene. Vodič služi za donošenje odluka o dugoročnim ulaganjima analizirajući dugoročne trendove oporezivanja i temeljne promjene poreznih režima, kako u međusobnoj usporedbi, tako i u usporedbi s prethodnim godinama.

Prema Visegrad Group, vodič analizira porezne režime zemalja Jugoistočne Europe, Njemačke, Austrije, Moldavije, Ukrajine i baltičkih država s naglaskom na promjene i trendove u poreznim režimima.

Izdvojeno za 2022. – Hrvatska:

  • Trenutno primjenjive stope poreza na dobit su 18% ili 10% za poduzeća s godišnjim prihodom ispod HRK 7.5 milijuna (za porezna razdoblja od 2021 nadalje)
  • U Hrvatskoj, standardna stopa poreza na dodanu vrijednost je 25%. Snižena stopa od 13% primjenjuje se na usluge koje uključuju pripremanje i serviranje obroka, usluge smještaja u turizmu, novine, isporuka električne energije, itd., dok se snižena stopa od 5% primjenjuje na mlijeko, knjige, itd.
  • Stopa poreza na dohodak je 20% (mjesečna osnovica do HRK 30,000) i 30% (iznad HRK 30,000). Doprinosi za mirovinsko osiguranje iznose 20%  te predstavljaju doprinose zaposlenika, dok doprinosi za zdravstveno osiguranje iznose 16.5% te predstavljaju doprinose poslodavca.

Nadamo se i vjerujemo da će našim čitateljima ovaj sažetak biti koristan i inspirativan. Uključili smo i kontakt podatke za Mazars urede i stručnjake.

Preuzmite vodič u nastavku.

Mazars CEE Porezni vodič 2022. - pdf verzija

Posjetite interaktivnu internetsku platformu Mazars CEE Tax Guide 2022:

Mazars Central and Eastern European Tax Guide 2022 – online alat

Dokument

Mazars CEE tax guide 2022
Mazars CEE tax guide 2022