Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) nam donosi neke promjene u postupanju s osobnim podatcima. Na snagu stupa 25. svibnja 2018., a za nemarna poduzeća nosi rekordne kazne.

Zaštita osobnih podataka jedan je od osnovnih zadataka koje GDPR stavlja pred organizacije bilo da je riječ o osobnim podacima korisnika, klijenata ili zaposlenika. Organizacije u svakom trenutku moraju znati gdje su koji podaci te u koju svrhu se smiju koristiti. Isto tako, u slučaju da netko odluči povući privolu za korištenje njegovih osobnih podataka, organizacije moraju biti u mogućnosti učiniti to u zadanom roku.

Nepoštivanje odredbi povlači kazne i to drakonske - do 4% ukupnog godišnjeg prometa na svjetskoj razini ili do 20 milijuna eura, koja god vrijednost bude viša. U Hrvatskoj će za nadzor provedbe regulative biti zadužena Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

A što se sve smatra osobnim podatcima? Ime, adresa, e-mail adresa, IP i MAC adresa, GPS lokacija, RFID tagova i kolačića na web stranicama, telefonski broj, fotografija, video snimke pojedinaca, OIB, biometrijski podaci (otisak prsta, snimka šarenice oka), genetski podaci, podaci o obrazovanju i stručnoj spremi, podaci o plaći, podaci o kreditnom zaduženju, podaci o računima u banci, podaci o zdravlju, seksualnoj orijentaciji, glas i mnogi drugi podaci koji se odnose na pojedinca čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi.

Svaka tvrtka u Hrvatskoj koja prikuplja neke od navedenih podataka je podložna ovoj Uredbi.

U svakom trenutku nam se možete javiti u slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima, kako biste dali privolu za naš newsletter ili ju pak povukli.

Stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš Mazars

mazars@mazars.hr

Share