CEE Deal Advisory Highlights 2018

2018. bila je vrlo plodna godina za cijeli Mazars tim središnje i istočne Europe koji se bavi poslovnim savjetovanjem i transakcijskim uslugama (uključujući financijsku i poreznu dubinsku analizu), procjene i korporativne financije.

Povjerenje naših klijenata omogućilo nam je da ponovno budemo rangirani među Top 5 vodećih savjetnika prema Margermarketovoj ljestvici za središnju i istočnu Europ u po broju uspješno sklopljenih dogovora. 

Ovaj dokument prikazuje nekolicinu izabranih transakcija u kojima smo sudjelovali. 

S obzirom na profile naših klijenata kao i na glavne geografske i sektorske trendove pripajanja i akvizicije (M&A), postoji nekoliko faktora koji su izravno utjecali na našu transakcijsku aktivnost.

VELIKI INTERES ZA ULAGANJE U ISTOČNU EUROPU OD STRANE ZAPADNE EUROPE, SAD-A I KINE 

S dobro obrazovanom i vještom radnom snagom, razine plaće koje ostaju konkurentnima i u rastućoj potražnji lokalnih potrošača, središnja i istočna Europa je uz Aziju i Pacifik nabrže rastuća regija u svijetu.

Austrija ostaje bitan most do cijelog područja središnje i istočne Europe. Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija: bivše komunističke zemlje koje su se poslije 2004. pridružile Europskoj uniji nude generalno veće mogućnosti rasta za razliku od zapadne Europe, skupa sa povlasticama i zaštitama članstva EU.

Zajedno, velike strane multinacionalne tvrtke,te srednja i mala poduzeća, zainteresirana su u dinamične subjekte središnje i istočne Europe koji su aktivni u sektorima poput automobilske industrije, proizvodnje, financijskih usluga, zdravstva i proizvodnje lijekova, avioprometa i obrane, te gostoprimstva i razonode. Balkanske zemlje koje nisu članice EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora,Srbija) također sve više i više privlače pozornost internacionalnih investitora. Što se tiče Rusije i Ukrajine, one se počinju oporavljati od recesije što stvara obećavajuću perspektivu za investicije, posebno u sektorima benzina i plina, energije, agrokulture i IT sektoru.

ULOŽENI PRIVATNI KAPITAL U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EUROPI U PORASTU

Fondovi  privatnog kapitala privučeni su ekonomskim razvojem regije središnje i istočne Europe, oni povećavaju trošenje od strane potrošača i brzo-rastuće prilike za investiranje. Unutar središnje i istočne Europe, u Beču, Varšavi, Pragu i Budimpešti,  regionalno je koncentrirana većina fondova. Određeni broj internacionalnih fondova pokriva svoju aktivnost u središnjoj i istočnoj Europi od zapadne Europe (London, Luxembourg), investirajući u regiji iz Paneuropskih ili globalnih fondova.

SVE VIŠE PODUZEĆA IZ SREDIŠNJE I ISTČNE EUROPE ULAŽE IZVAN REGIJE

Sve više srednjih i malih poduzeća iz središnje i istočne Europe koja su „skriveni Europski pobjednici“ u svojemu sektoru izražavaju svoj apetit prema vanjskom rastu u zapadnoj Europi, Aziji i Africi. Mazars pripada nekolicini globalnih savjetnika koji može pratiti te kompanije središnje i istočne Europe diljem svijeta.

Promatrajući već zdrave tokove aktivnosti pripajanja i akvizicije za 2019., očekujemo da će središnja i istočna Europa dodatno ojačati svoju poziciju ključne mete internacionalnih investitora tijekom godine, s tim da se za neke od sektora, poput e-trgovine, očekuje iznadprosječan rast.

Želite znati više?