Porezne novosti

U nastavku pročitajte članke i novosti o poreznim i poslovnim pitanjima.

Istražite naš mjesečni Mazars Tax Newsletter!

Newsletter 3 1600 per 500px.jpg

COVID-19: HZZ potpora za očuvanje radnih mjesta

Novostu i srpnju: HZZ i potpora za očuvanje radnih mjesta - Skraćivanje radnog vremena i HZZ potpora za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike

Pročitajte više

COVID-19: Oslobođenje od podmirenja poreznih obveza, detalji o dopuni HZZ potpora, obračunski PDV-u pri uvozu

Saznajte posljednje novosti u vezi mjera nastavno na Covid-19!

Pročitajte više

Drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa

Predstavljen je i drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa (COVID – 19), 2. travnja 2020.

Pročitajte više

Potpore za očuvanje radnih mjesta

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE objavio je detalje o novoj mjeri Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)!

Pročitajte više

Sažetak porezne reforme 2020.

S obzirom da je na snagu stupio velik broj poreznih izmjena o kojima smo pisali u nekoliko prošlih izdanja poreznih novosti, pripremili smo kratki sažetak svih najvažnijih promjena u okviru prošlogodišnje porezne reforme.

Pročitajte više

Mazars Central and Eastern European Tax Guide 2019

Već sedmu godinu zaredom Mazars Mađarska u suradnji s uredima Mazarsa Srednje i istočne Europe izdaje Mazars Central and Eastern European Tax Guide. Za 2019. je tako moguće dobiti kratki pregled poreznih sustava 22 zemlje.

Pročitajte više

Kamatna stopa na zajmove između povezanih osoba za 2019. godinu.

Sukladno članku 14. stavku 3. Zakona o porezu na dobit, kamatnu stopu na zajmove između povezanih osoba određuje i objavljuje Ministar financija, prije početka poreznog razdoblja u kojem će se koristiti. U Narodnim novinama NN 118/2018 objavljena je stopa za 2019. godinu.

Pročitajte više

Najvažniji prijedlozi izmjena poreznog sustava

Ministarstvo financija je tijekom kolovoza javnosti predstavilo predloženi set zakonskih promjena u poreznom sustavu Republike Hrvatske. Predložena reforma pokriva većinu poreza u Hrvatskoj, a najveće promjene se očekuju u sustavu poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak i poreza na dobit.

Pročitajte više

Mogućnost izdavanja dvojezičnih računa kod prekograničnih transkacija

U jednom od nedavno objavljenih mišljenja Porezne uprave, porezni obveznik uputio je zahtjev za mišljenjem, pozivajući se pritom na mišljenje Porezne uprave iz 2013. godine u kojem se Porezna uprava negativno izjasnila o mogućnosti izdavanja dvojezičnih izlaznih računa. Porezni obveznik istaknuo je da je neprihvatljivo da se, uz hrvatski jezik, račun ne može izdati i na nekom drugom jeziku, sukladno tome kako je dogovoreno s kupcem.

Pročitajte više

Novi porezni pravilnici

Nakon prethodnog donošenja novih skupina zakona vezanih uz poreznu reformu, u Narodnim novinama br. 1/17 objavljena je skupina pravilnika kojima je cilj detaljnije opisati i objasniti nove zakone.

Navedena reforma pokriva većinu poreza u Hrvatskoj, a najveće promjene su provedene u sustavu poreza na dohodak.

Novi pravilnici stupili su na snagu 3. siječnja 2017. godine te je za većinu usvojena primjena već od istog dana. U nastavku donosimo pregled najvažnijih odredbi novog pravilnika te izmjena i dopuna postojećih pravilnika.

Pročitajte više

Porezna reforma - što se mijenja?

U skladu s najavama, Ministarstvo financija je 27. listopada 2016. javnosti predstavilo predloženi set zakonskih promjena u poreznom sustavu Republike Hrvatske.
Navedena reforma pokriva većinu poreza u Hrvatskoj, a najveće promjene se očekuju u sustavu Poreza na dodanu vrijednost, Poreza na dohodak i Poreza na dobit.
Predložene promjene sredinom studenoga idu u saborsku proceduru u dva čitanja, a konačni prijedlozi zakona očekuju se do kraja istog mjeseca.

Pročitajte više

Federacija Bosna i Hercegovina usvojila nove odredbe za regulaciju transfernih cijena

Fokus poduzeća i poreznih vlasti koja posluju i djeluju u razvijenijim zemljama (poput zemalja članica G20 ili Europske Unije) već je dugo godina usmjeren na područje transfernih cijena.

Pročitajte više

Nova pravila o transfernim cijenama na razini EU

Procjenjuje se da zemlje u EU-u svake godine gube od 50 do 70 milijardi EUR zbog toga što multinacionalne kompanije (MNP) izbjegavaju plaćanje poreza. U nedavnim izvješćima objavljeni su niski iznosi poreza koje su platili određeni MNP-ovi, što dovodi u pitanje sveukupnu učinkovitost i pravednost poreznih sustava u EU-u.

Pročitajte više

MAZARS Central & Eastern Europe Tax Brochure 2016

24.svibnja 2016., Budimpešta
Mađarski ured Mazarsa je objavio svoj četvrti godišnji regionalni porezni sažetak koji obuhvaća trenutne porezne režime zemalja srednje i istočne Europe (CEE). Cilj vodećih reviziju i porezno savjetovanje tvrtke je pružiti investitorima zainteresiranim u regiji ažurirane informacije o porezu u zemljama srednje i istočne Europe, te im omogućiti usporedbu različitih čimbenika konkurentnosti. Izdanje 2016. godine prikazuje pregled poreznih okruženja zemalja Višegradske skupine, Grčke, Rusije, Ukrajine, države bivše Jugoslavije, kao i tri baltičke države i Albanije.

Pročitajte više

McDonalds slučaj - kako kompanije izbjegavaju poreze

U zadnjih nekoliko mjeseci svjedoci smo iznimnog porasta legislative vezane za transferne cijene i međunarodno oporezivanje.

Iako se nekad čini da države bez razloga samo uvode dodatne administrativne terete poduzetnicima, takve akcije u pravilu nastaju kao posljedica značajnih poreznih evazija koje obavljaju međunarodne korporacije.

Pročitajte više

Akcijski plan Europske komisije: PDV u budućnosti

Na službenim stranicama EU dana 7. travnja 2016. godine Europska komisija donijela je Akcijski plan o budućnosti sustava PDV-a u zemljama članicama EU.
Glavni cilj reformi koje Europska komisija predlaže u trenutnom PDV sustavu je sprečavanje poreznih prijevara zbog kojih dolazi do značajno manje prikupljenih poreznih prihoda – PDV jaza.

Pročitajte više

Mazars globalno upozorenje o mobilnosti

Ova obavijest ističe najnoviji globalni razvoj mobilnosti zaposlenika kao i aktualna pitanja u Hrvatskoj i Kanadi, određena pitanja na razini Europske Unije koja bi mogla biti od interesa kada se planira zapošljavanje radnika u drugim državama, kao i velike promjene u rumunjskom propisu poreza na dohodak.

Pročitajte više

Porez na dohodak u Hrvatskoj

Ovaj članak pokriva pitanja poreza na dohodak, uvjete i pravna pitanja povezana uz njega, a također i situacije povezane s poslovanjem u Hrvatskoj bez da u njoj postoji stalna poslovna jedinica, dok ta ista poduzeća zapošljavaju hrvatske radnike.

Pročitajte više

Porezna uprava poziva porezne obveznike sa dohocima iz inozemstva da reguliraju pitanje svojih poreznih obveza!

Već smo i ranije pisali o tome kako Porezna uprava konstantno radi na poboljšavanju i unapređenju svojih internih procesa, kao i na suradnji s poreznim upravama iz drugih zemalja.

Upravo zbog toga, u zadnjih nekoliko dana fizičke osobe nam se javljaju za pomoć, jer ih je Porezna uprava počela pozivati da prijave svoje primitke u inozemstvu koje su ostvarivali u posljednjih nekoliko godina.

Pročitajte u nastavku što to točno znači i jeste li i Vi u opasnosti.

Pročitajte više

Uvodi se obvezna prijava odnosa s povezanim osobama

Na stranicama porezne uprave objavljen je prijedlog izmijena pravilnika o porezu na dobit, a najvažnija predložena izmjena je novi obrazac PD-IPO prema kojemu je porezni obveznik dužan popuniti podatke o transakcijama s povezanim osobama.

Dodatno su pojašnjenje određene odredbe vezane za poticaje ulaganja i reinvestiranje, a više o svemu u nastavku.

Pročitajte više

Izmjene pravilnika o porezu na dodanu vrijednost

Na stranicama porezne uprave objavljeni su prijedlozi izmjena pravilnika o porezu na dodanu vrijednost.

Više o najznačajnijim izmjenama pročitajte u nastavku.

Pročitajte više

Mazars objavio brošuru o porezima u Srednjoj i Istočnoj Europi (CEE) u 2015.

06.05.2015, Mazars je objavio treće regionalno istraživanje o poreznim režimima zemalja CEE za ovu godinu.

Pročitajte više

Izmjena i dopuna Općeg poreznog zakona

Izmjenjen je Opći porezni zakon. Više o izmjenama Općeg poreznog zakona pročitajte u newsletteru Mazars Cinotti društva u nastavku.

Pročitajte više

Zakon o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona

Izmjenjen je Opći porezni zakon. Više o izmjenama Općeg poreznog zakona pročitajte u newsletteru Mazars Cinotti društva u nastavku.

Pročitajte više

Akcija 7 BEPS Akcijskog plana

OECD
21. siječnja je Mazarsov tim za globalnu poreznu politiku prisustvovao javnom sastanku i konzultacijama koje je održala Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development) u Parizu, te je predstavio Mazarsove komentare na Predložak rasprave o Akciji 7 Akcijskog plana o smanjenju vrijednosti osnovice i premještanju dobiti (BEPS - Base Erosion and Profit Shifting).

Pročitajte više

Vodič kroz Mazarsove usluge globalne mobilnosti za oporezivanje izaslanih radnika

Dobrodošli na vodič kroz Mazarsove usluge globalne mobilnosti za oporezivanje izaslanih radnika u Središnjoj Istočnoj Europi (SIE).

Pročitajte više

Porezne novosti, siječanj 2015.

Novosti o porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost te porezu na dohodak za mjesec siječanj 2015.

Pročitajte više

Godišnji obračun plaća

Kako se približava kraj godine, približava se i obveza poslodavca da s isplatom zadnje plaće u prosincu sastave konačni, odnosno godišnji obračun poreza i prireza iz svih isplaćenih plaća u 2014. godini.

Pročitajte više

Izmjene poreznih propisa

S obzirom da deficit opće države prelazi granicu 3%, a dug 60% bruto domaćeg proizvoda, od strane Europske komisije, krajem siječnja 2014. Godine pokrenuta je korektivna procedura prekomjernog deficita za Republiku Hrvatsku.

Pročitajte više

PPO obrazac - kontrola tuzemnog prijenosa porezne obveze

Porezna uprava uvodi sve više instrumenata kojima kontrolira ubiranje najizdašnijeg prihoda – prihoda od poreza na dodanu vrijednost.

Pročitajte više

MAZARS CINOTTI regionalna porezna studija

Nedavna istraživanja od strane Mazars grupacije pokazuju promjenu određenih poreznih trendova na teritoriju Srednje i Istočne Europe (CEE regija).

Pročitajte više