Porezna reforma - što se mijenja?

U skladu s najavama, Ministarstvo financija je 27. listopada 2016. javnosti predstavilo predloženi set zakonskih promjena u poreznom sustavu Republike Hrvatske.
Navedena reforma pokriva većinu poreza u Hrvatskoj, a najveće promjene se očekuju u sustavu Poreza na dodanu vrijednost, Poreza na dohodak i Poreza na dobit.
Predložene promjene sredinom studenoga idu u saborsku proceduru u dva čitanja, a konačni prijedlozi zakona očekuju se do kraja istog mjeseca.

Ciljevi reforme

Pri predstavljanju seta predloženih poreznih promjena, Ministar financija je izdvojio sljedeće ciljeve njihovog donošenja:

  • Smanjenje ukupnog poreznog opterećenja;
  • Poticanje konkurentnosti gospodarstva;
  • Izgradnja socijalno pravednijeg poreznog sustava;
  • Stabilan, jednostavniji i održiviji porezni sustav;
  • Pojednostavljenje i pojeftinjenje porezne administracije;
  • Pružanje veće pravne sigurnosti poreznim obveznicima.
  • Što se mijenja?

Porezna reforma donosi čitav niz izmjena poreznih propisa, uključujući PDV, porez na dobit, porez na dohodak, porez na promet nekretnina, odredbe o zastari itd.

Glavne izmjene uključuju smanjenje opće stope poreza na dobit na 18%, kao i uvođenje snižene stope od 12% za male poduzetnike do 3 milijuna HRK. Dodatno, od 1.1.2017. godine ukida se olakšica za reinvestiranu dobit pa je poželjno sve značajne investicije provesti u 2016. godini.

U smislu PDV-a, prijedlog predviđa djelomični odbitak pretporeza na automobile, povećanje stope PDV-a u turizmu na 25%, kao i druge manje značajne novitete.

Vezano za porez na dohodak, uvećavaju se osobni odbici, povećavaju porezni razredi i mijenjaju porezne stope poreza na dohodak.

Zbog obima samih izmjena, više detalja o izmjenama svih poreznih propisa možete pronaći u našem pdf sažetku niže..

Zaključno, napomenuli bi da su sve izmjene još uvijek u fazi prijedloga izmjena te se očekuje javna rasprava u narednih 15 dana. Za očekivati je da će prijedlozi biti izglasani u Hrvatskom saboru tijekom prosinca.

Downloads

Share