COVID-19 : Utjecaj na financijske izvještaje

Pojava COVID-19 utjecala je na živote svih nas na dosad neviđen način. Osim što ovaj virus ima utjecaja na zdravlje i sigurnost, ostavlja posljedice i na globalnu ekonomiju ali još uvijek je teško utvrditi u kojim razmjerima.

Iako se COVID-19 pojavio i prije kraja 2019. godine, točnije prije kraja poslovne godine (31.12.), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 30. siječnja 2020. godine, proglasila epidemiju COVID-19 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja (PHEIC) zbog brzine širenja epidemije i velikog broja nepoznanica u vezi nje.

11. ožujka 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa. Slijedom navedenog, prema Međunarodnom računovodstvenom standardu 10 Događaji nakon datum bilance njegova naknadna identifikacija i širenje s čovjeka na čovjeka ne smatraju se dokazom o postojećem stanju na dan 31. prosinca 2019. godine.

 

Kod sastavljanja financijskih izvještaja uslijed pojave COVID-19 bitno je razmotriti:

  • Vremensku neograničenost poslovanja (going concern)
  • Događaje nakon datuma bilance koji zahtijevaju usklađenje ili objavu.

  

Uz to se u slučaju nekih društava postavlja pitanje 'što ako poslovna godina društva završava nakon 31. prosinca 2019. godine?'. 

 

Više pročitajte u dokumentu

Želite znati više?