Ulaganje u regiju Srednje i Istočne Europe: Izvještaj o M&A aktivnostima 2020./2021.

Unatoč izazovima koje je donijela pandemija COVID-19, M&A transakcije u Srednjoj i Istočnoj Europi su i u 2020. bile brojne. Zahvaljujući svojim snažnim temeljima, regija Srednje i Istočne Europe nastavila je privlačiti međunarodna ulaganja i to prilično dobro u usporedbi s drugim tržištima u razvoju. Ovaj Izvještaj nudi pregled aktivnosti spajanja i preuzimanja u regiji tijekom 2020. godine i daje pogled na prilike i izazove u sljedećim mjesecima.

Sažetak:

  • Tijekom 2020. Godine, obim aktivnosti na polju spajanja i preuzimanja u CEE regiji je bio značajan. Iako je opseg transakcija pao za 16% - na ukupno 648 transakcija, u odnosu na 768 u 2019., prema javno dostupnim podacima je ukupna vrijednost transakcija porasla za 11% na 49,2 milijarde eura.
  • Četiri zemlje Srednje i Istočne Europe s najvišim vrijednostima transakcija ostale su iste kao i 2019. - Rusija, Poljska, Češka i Austrija. Pripajanja i spajanja strateških ili financijskih investitora također su se odvijala u Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Ukrajini i regiji Adria.
  • Private Equity ostao je izuzetno aktivan u 2020. godini - ukupan objavljeni opseg preuzimanja skočio je za 40% na godišnjoj razini na 3,9 milijarde eura uz 68 transakcija, u usporedbi sa 71 u 2019. Private Equity Izlazi PE fondova iz investicija prošli su još bolje, s ukupnom objavljenom vrijednošću od 8,1 milijardu eura, što je porast od 11% u odnosu na 2019. godinu - iako je broj transakcija pao za 10%, na 55 transakcija.
  • Regija je nastavila privlačiti snažan i stalan protok dolaznih investicija iz cijelog svijeta, posebno Zapadne Europe i Sjeverne Amerike; tijekom 2020. ulagači sa sjedištem van CEE regije investirali su ukupno 23,9 milijardi eura .
  • Kombinacija konkurentskih prednosti čini regiju atraktivnom za investitore: viši stupanj političke, ekonomske i pravosudne sigurnosti od mnogih tržišta u razvoju, pristup golemom tržištu EU-a, zadovoljavajući povrat na ulaganja, kvalificirana, višejezična radna snaga i rastuća srednja klasa.
  • Tehnološki sektor imao je najveći broj preuzimanja meta od strane investitora van CEE regije u 2020. godini, ukupno 57 - u odnosu na 51 godinu ranije. Što se tiče ukupne vrijednosti transakcija u Srednjoj i Istočnoj Europi, sektor energetike i komunalnih usluga i dalje je najaktivniji - ukupna vrijednost transakcija iznosila je 9,1 milijarde eura što predstavlja rast od 20% u odnosu na prošlu godinu.

Buduća kretanja

Očekivanja za naredne mjesece relativno su pozitivna. U 2021. se očekuje oporavak, podržan uvođenjem cjepiva i kontinuiranom vladinim potporama gospodarstvima. Regija Srednje i Istočne Europe u dobroj je poziciji da ostvari koristi tijekom razdoblja nakon COVID-19 s industrijskim napretkom, planiranjem, aktivnostima PE fondova i konsolidacijom tržišta u odabranim sektorima koji su glavni pokretači pozitivnog trenda.

Da biste saznali više, preuzmite cjelovito izvješće u nastavku.

Želite znati više?

Dokument

Investing in CEE 2020_21.pdf
Investing in CEE 2020_​21.pdf