Intervju s Michaelom Oberman

Pitali smo Michaelu Oberman, ambasadoricu Gen You kampanje, da nam ispriča više o svojoj ulozi i iskustvo rada u reviziji.

Što je Gen You, kampanja čija si ti ambasadorica?

Gen you je globalna Mazars kampanja koja predstavlja novu generaciju revizora koji uz pomoć inovacija, povezanosti i brige za društvo u cjelini dovode rad u reviziji na novu razinu.

Od „Lova na praksu“ do Londona na snimanju Gen you kampanje – ukratko nam ispričaj svoj put.

Nakon "Lova na praksu“,osvojila sam jednomjesečnu plaćenu praksu u odjelu revizije, tako je započela moja edukacija i rad u odjelu. Polako smo krenuli sa poslom, ustvari tek tada sam shvatila što je ustvari revizija. Na početku za osobu koja nema iskustva, čini se zastrašujuće, svi se razbacuju  pojmovima za koje ne znaš što znače i sve ide jako brzo, ali taj period traje prvih tjedan - dva, nakon toga sve ide svojim tokom, učiš i uvijek imaš kolege koji pomažu. Kroz reviziju imaš priliku upoznati razne industrije od energana do IT kompanija, samim time i ljude od kojih možeš puno naučiti. Brzo se privikneš na tempo i način na koji funkcionira posao.

Što se tiče Londona… jedno od najboljih iskustava ikad. Uz turistički dio i zabavu upoznala sam i poslovni dio Londona kao i kolege iz Londona, New Yorka i Pariza. Snimanja su bila opuštena, ali i profesionalna, a nakon posla imali smo vremena razgledati London i družiti se međusobno.. od zajedničkih večera do odlaska na mjuzikl. Stvarno odlična prilika za upoznati ljude koji se bave istim poslom, ali u drugoj zemlji i istovremeno dobiti savjete o efikasnosti i načinu rada u njihovom uredu

Michaela u Gen You kampanji:

Koje su najveće prednosti rada u reviziji, što najviše voliš kod svog posla. S druge strane, koji su izazovi i kako ih prelaziš?

Kod svog posla najviše volim ljude s kojima radim i timski duh kojeg revizija ima. Svakodnevne se susrećemo s izazovnim situacijama, ali uvijek su tu kolege koje su spremne pomoći pronaći rješenje. Tko god je trenutno u uredu od managera, partnera do juniora uvijek će uzeti vrijeme da s tobom prokomentira problem i pokuša pomoći sa svojim savjetima. Uvijek je prisutna pozitivna atmosfera i imaš mogućnost započeti prava prijateljstva. Još neke prednosti su što često putujemo (unutar RH, ne baš u London :P) pa je posao dinamičan i imaš priliku steći poznanstva u raznim područjima. Izazova s druge strane također ima, nekada je teško uskladiti privatne obveze i rad na poslu, pogotovo kada krene sezona, ali dobro tada se iskaže glavna vrlina revizora - organiziranost :). Također, stresan je i odgovoran posao, ali količina znanja i iskustva koju dobiješ zauzvrat to nadoknađuje. 

3 savjeta za Gen you-ovce?

Budi hrabar/ra - kada tek krećeš na intervjue za posao mogu te zastrašiti iskustva koje poslodavac očekuje; imaj na umu da je poslodavcu bitnije kakav si karakter i kako ćeš se uklopiti u tim.. Za mlade ljude s fakulteta podrazumijeva se da nemaju velika znanja i iskustvo, ali ukoliko imaš volje brzo ćeš se uklopiti i naučiti potrebno.

Uloži trud - bitno je ostaviti pozitivan dojam, pogotovo na početku, učiti dodatno izvan posla i ozbiljno shvatiti svoje zadatke.

Razumijevanje onog što radiš - osobito u reviziji, po meni najbitnija stvar, ako nešto nije jasno u redu je i više puta pitati kolege za pojašnjenje. Na taj način bolje povezuješ zadatke i proširuješ svoje znanje i brzo dolaziš na razinu da i ti možeš pomoći mlađim kolegama.

Nositelj si slogana „Ready to push boundaries not pens?“ u sklopu kampanje Gen you, što on za tebe znači i koju poruku daje mladima?

U svakodnevnom životu konstantno trebaš izlaziti iz zone komfora kako bi se susreo s novim prilikama i poznanstvima koje trebaš iskoristiti.

Za kraj, ambasadorica si kampanje u Hrvatskoj, što bi rekla o sebi, jesi li ti utjelovljenje Gen You-a?

Mislim da sam komunikativna i organizirana osoba, a obje stvari su prednost u ovom poslu. Svakodnevno smo u komunikaciji s klijentima ili na poslovnim sastancima gdje je bitno znati pristupiti situaciji i voditi komunikaciju s klijentom, a organiziranost.. kao što sam prethodno rekla potrebno je naći balans između privatnog i poslovnog, a s druge strane pratiti svoje zadatke i rokove. Posao u reviziji me zasigurno promijenio, naučiš se nositi sa stresom, prihvatiti odgovornost i snalaziti se samostalno u raznim situacijama. Na početku sam karijere tako da ima puno stvari koje mogu poboljšati, prošiti znanje, bolje se nositi sa stresnim situacijama i slično.. 

Već traju prijave za "Program pripravništva“ i "Lov na praksu 2023.“ Koje je tvoje iskustvo s programima i zašto bi se svaki student trebao prijaviti?

Kao netko tko je sudjelovao u LNP mogu reći da je bilo koji oblik pripravništva odlična prilika za studente. Iz mog iskustva, imala sam priliku vidjeti kako izgleda sam ured Mazarsa, dress code zaposlenih, atmosfera i kulturu ureda i upoznati svakodnevno poslovanje. Možda sada to zvuči smiješno, ali osobi koja prvi put uđe u zgradu budućeg poslodavca sve je to novo i zanimljivo.

Također, imaš priliku steći poznanstva, upoznati kolege s faksa kroz zajedničko druženje, čuti iz prve ruke čime se bavi određeni odjel i kako su ljudi napredovali do svojih pozicija, istovremeno možeš vidjeti koji smjer te zanima i kako se snalaziš u timskom radu s nepoznatim ljudima (koji te svakako čeka u nastavku karijere :) ). Zato unatoč tome koji program izabereš, vrijedna je prilika za sakupljanje iskustva i započinjanje karijere dok si još student.