Priprema za Direktivu o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD)

Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD) sada je na snazi u cijeloj EU, a države članice imaju rok od 18 mjeseci da je usvoje u nacionalno zakonodavstvo. Dugo očekivana direktiva zahtijeva od brojnih tvrtki koje posluju u EU da javno objave i izvješćuju o okolišnim, društvenim i upravljačkim pitanjima (ESG). To znači da će tvrtke morati biti spremne ispuniti zahtjevnije obveze transparentnosti u pogledu svoje predanosti održivosti.

CSRD najavljuje novi tempo regulatornih promjena. Mnoga poduzeća tako će se suočiti s transformativnim promjenama čiji je cilj jačanje važnosti pitanja održivosti unutar njihove strategije, korporativnog upravljanja i upravljanja rizicima. Prema tome, što vodstvo mora osigurati da se sada počne pripremati i da ostane na pravom putu za ispunjavanje ove nove direktive? Naši su stručnjaci opisali što poduzeća trebaju učiniti kako bi sada djelovala za ono što slijedi. Preuzmite naš vodič u nastavku.

Zašto ova nova direktiva?

Osnovni cilj CSRD-a je definiranje standardiziranog i zajedničkog jezika za informacije o održivosti, dovodeći izvješćivanje o održivosti na istu razinu kao i financijsko izvješćivanje. Ovim potezom poduzimaju se značajni koraci prema ciljevima Europskog zelenog plana da europski kontinent postane klimatski neutralan do 2050.

Direktiva je usmjerena na poboljšanje kvalitete objavljenih informacija o održivosti, nametanjem obaveznog korištenja europskih standarda izvješćivanja o održivosti (ESRS) za sve tvrtke unutar opsega CSRD-a.

Koje tvrtke/grupe su obuhvaćene direktivom?

Nova direktiva proširuje opseg tvrtki koje podliježu obvezama izvješćivanja o održivosti, na oko 50.000 tvrtki koje će se morati pridržavati novih pravila. Druge tvrtke izvan opsega vjerojatno će se suočiti s povećanim pritiskom da pruže informacije o održivosti s obzirom na obvezu razmatranja cijelog lanca vrijednosti. Preuzmite naš vodič u nastavku za više detalja oko kriterija.

O kojim informacijama će tvrtke morati izvještavati?

Tvrtke u opsegu CSRD-a morat će izvijestiti o svojim utjecajima na pitanja održivosti i kako pitanja održivosti utječu na razvoj, učinak i položaj tvrtke (poznato kao "dvostruka značajnost").

Hoće li postojati obvezna provjera izvješća?

Izvješće o održivosti i informacije koje ono sadrži prema novoj direktivi podliježe obveznoj provjeri (reviziji), u prvom roku s ograničenom provjerom s očekivanim razvojem prema razumnoj provjeri od 2028. (nakon procjene kojom će se utvrditi izvedivost razumne provjere za revizore i poduzeća). To će morati nadzirati revizijska komisija tvrtke.

Što je prethodilo usvajanju ove direktive?

Dana 16. prosinca 2022., konačni tekst Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD) objavljen je u Službenom listu Europske unije (OJEU), čime je zamijenjena trenutna Direktiva o nefinancijskom izvješćivanju (NFRD). Ovo izdanje kulminacija je procesa koji je trajao nekoliko mjeseci, od prijedloga CSRD-a Europske komisije (EK) u travnju 2021., do političkog dogovora postignutog u lipnju 2022. o blago revidiranoj verziji početnog prijedloga CSRD-a i konačnog formalnog usvajanja u Parlamentu, a zatim i u Vijeću.

Ova nova direktiva stupila je na snagu 20 dana nakon objave u službenom glasilu EU, tj. 5. siječnja 2023. Države članice imaju 18 mjeseci da je prenesu u svoje nacionalno pravo (najkasnije do 6. srpnja 2024.). Ovaj prijenos bit će posljednji korak za određivanje opsega zahtjeva CSRD-a i rasporeda njegove provedbe.

Zatražite brošuru

 

Dokument

Mazars Preparing for the CSRD guide 2024